O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Chirurdzy alarmują o rosnącej liczbie skaleczeń spowodowanych krojeniem awokado

Holenderski związek chirurgów plastycznych alarmuje, że coraz więcej osób poważnie rani sobie ręce, rozcinając awokado - informuje we wtorek dpa. Lekarze ostrzegają, że uraz znany jako "ręka awokado" może być trwały i zalecają usuwanie pestki owocu łyżką, nie nożem.

Awokado. Fot. PAP/Tytus Żmijewski
Awokado. Fot. PAP/Tytus Żmijewski

"Często widzimy, że uszkodzone lub nawet przecięte zostały nerwy palców" - powiedziała chirurg z Amsterdamu Annekatrien van der Kar. Ostrzegła, że efektem takiego zranienia może być trwałe uszkodzenie ciała.

Wielu konsumentów awokado usuwa twardą pestkę owocu ostrym nożem, który może się jednak ześlizgnąć i zranić dłoń lub palce - opisuje agencja.

Związek chirurgów nie podał dokładnych danych dotyczących tego typu wypadków. Ostrzegł jednak, że ich liczba wzrasta wraz z popularnością awokado, a każdego tygodnia do wielu lekarzy trafia po kilku pacjentów z ranami odniesionymi przy krojeniu tych owoców.

Według badań amerykańskich, w USA rocznie notuje się ok. 8 tys. "ofiar awokado".

Stowarzyszenie apeluje więc do konsumentów o usuwanie pestki awokado łyżką, nie nożem. Producentom i supermarketom zaleca zaś umieszczenie na opakowaniach ostrzeżeń przed potencjalnymi skaleczeniami. (PAP)

Zobacz także

  • Syracuse PGI Lemon Boom in production, but still modest exports

  • Dynie. Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

    Wszystkie zalety dyni. Naukowcy nie mają wątpliwości

  • Gisele Bundchen. Fot. PAP/EPA/	JUSTIN LANE

    Gisele Bundchen ujawniła 9 składników diety, którym zawdzięcza zdrowie i urodę

  • Czereśnie Fot. PAP/Leszek Szymański

    Krajowe czereśnie pojawią się w sprzedaży za ok. dwa tygodnie

Serwisy ogólnodostępne PAP