26 marca do księgarń trafiła książka kucharska autorstwa słynnej brazylijskiej topmodelki Gisele Bundchen. W publikacji zatytułowanej „Nourish: Simple Recipes to Empower Your Body and Feed Your Soul” 43-letnia gwiazda wybiegów podzieliła się setką sprawdzonych przepisów na „pyszne i łatwe w przygotowaniu potrawy, które odżywiają ciało i duszę”. „W swojej książce Gisele udziela przemyślanych wskazówek, jak stworzyć codzienną rutynę wypełnioną pozytywnymi intencjami, wartościowym jedzeniem i wdzięcznością, aby wspierać zdrowy styl życia” – brzmi opis wydawcy. Tytuł spotkał się z ogromnym zainteresowaniem odbiorców – dość wspomnieć, że trafił on na listę bestsellerów „The New York Times”.
Z kolei w ostatnich dniach Bundchen zamieściła na Instagramie post, w którym ujawniła, bez jakich dziewięciu niepozornych składników nie wyobraża sobie własnego jadłospisu. „Jedzenie to jedno z najpotężniejszych narzędzi służących wzmacnianiu układu odpornościowego, jakimi dysponujemy. Naprawdę wierzę w starożytne powiedzenie: 'Niech żywność będzie twoim lekarstwem'. Sama zauważyłam dużą różnicę w swoim życiu, gdy zaczęłam dokonywać lepszych wyborów żywieniowych. Kiedy jemy produkty, które są nieprzetworzone, obecne w nich składniki odżywcze i witaminy odżywiają nasze ciała, pomagając nam zachować zdrowie i dobre samopoczucie” – podkreśliła.
Na pierwszym miejscu w jej zestawieniu znalazł się imbir, który modelka docenia za „działanie przeciwzapalne i polepszanie trawienia”. Spożywanie korzenia imbiru przynosi znacznie więcej korzyści – ma on także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, sprawdzając się zwłaszcza w niwelowaniu dolegliwości górnych dróg oddechowych. Bundchen poleca też uwzględnić w diecie pietruszkę, która „zawiera antyoksydanty i likwiduje nieświeży oddech”. Co więcej, zioło to charakteryzuje się wysoką zawartością kluczowych minerałów, takich jak potas, wapń, żelazo czy magnez. Jedzenie natki pietruszki doskonale wpływa na stan skóry i kondycję wzroku.
Na swojej liście Bunchen umieściła też rozmaryn, który „wspiera układ immunologiczny i poprawia trawienie” oraz „mającą korzystny wpływ na serce” kurkumę. Przyprawa ta jest w istocie polecana w leczeniu rozmaitych dolegliwości – przyspiesza gojenie drobnych ran, a także pobudza wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu wykazuje działanie odchudzające. Do ulubionych ziół modelki należy także popularna bazylia, która „jest źródłem przeciwutleniaczy i zapobiega stanom zapalnym”. Po bazylię warto sięgać także wówczas, gdy chcemy poprawić funkcjonowanie układu nerwowego – uznawana jest ona za naturalny środek antydepresyjny i uspokajający. Ponadto działa rozkurczowo i niweluje wzdęcia.
Bundchen jest również fanką dodawania do potraw czarnego pieprzu, który „stymuluje wchłanianie składników odżywczych”. Piperyna, będąca głównym składnikiem aktywnym tej przyprawy, wspomaga układ krążenia, zmniejsza stężenie glukozy we krwi oraz wspiera trawienie tłuszczów.
Gwiazda wybiegów poleca też włączyć do jadłospisu kolendrę wykazującą zdolność „obniżania ciśnienia krwi”. Ponadto kolendra wspiera układ trawienny, łagodzi bóle i stany zapalne oraz działa oczyszczająco na organizm.
Ważnym składnikiem diety topmodelki jest także oregano, które „działa antybakteryjnie” i przynosi ulgę przy dolegliwościach żołądkowych.
Listę Bundchen zamyka „poprawiający krążenie” cynamon, który nie bez przyczyny uznawany jest za jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Ma on właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybicze, zmniejsza ryzyko chorób serca, wspomaga leczenie insulinooporności oraz wzmacnia odporność organizmu. (PAP Life)