Otyłość brzuszna wzmaga ryzyko demencji i choroby Parkinsona

2024-07-25 09:28 aktualizacja: 2024-07-25, 11:48
Tkanka tłuszczowa w obrębie tułowia i ramion	sprzyja chorobom neurodegeneracyjnym Fot. PAP/Stefan Kraszewski
Tkanka tłuszczowa w obrębie tułowia i ramion sprzyja chorobom neurodegeneracyjnym Fot. PAP/Stefan Kraszewski
Osoby z wysokim poziomem tkanki tłuszczowej odkładającej się na brzuchu lub ramionach mogą być bardziej niż reszta populacji narażone na rozwój choroby Alzheimera i choroby Parkinsona - poinformowano w najnowszym numerze „Neurology”.

Badanie, które doprowadziło do takich wniosków, wykazało również, że osoby o dużej sile mięśni są mniej zagrożone rozwojem obu tych schorzeń.

„Na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroby Alzheimera i Parkinsona, choruje ponad 60 milionów ludzi na całym świecie. Oczekuje się, że liczba ta będzie rosła wraz ze starzeniem się społeczeństwa, dlatego niezwykle ważne jest, abyśmy zidentyfikowali sposoby modyfikowania czynników ryzyka w celu opracowania narzędzi zapobiegawczych” – podkreśliła autorka badania dr Huan Song z Uniwersytetu Syczuańskiego w Chengdu (Chiny).

„Nasze badanie sugeruje, że potencjał zmniejszenia ryzyka rozwoju tych chorób ma poprawa składu ciała. Ukierunkowane interwencje mające na celu redukcję tkanki tłuszczowej w obrębie tułowia i ramion, przy jednoczesnym promowaniu zdrowego rozwoju mięśni, mogą być bardziej skuteczne w ochronie przed nimi niż ogólna kontrola masy ciała” – dodała.

Łącznie w badaniu wzięło udział ponad 412,5 tys. osób w średnim wieku 56 lat, które obserwowano przez około dziewięć lat. Na początku przeprowadzono pomiary składu ich ciała, m.in. obwodu talii i bioder, gęstość kości, masy tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej oraz siły chwytu.

W czasie obserwacji u 8224 osób rozwinęła się przynajmniej jedna choroba neurodegeneracyjna. Najczęściej była to choroba Alzheimera lub inna forma demencji, a zaraz za nimi choroba Parkinsona.

Okazało się, że u mężczyzn z wysokim poziomem tkanki tłuszczowej na brzuchu choroby neurodegeneracyjne występowały z częstością 3,38 na 1000 osobolat, w porównaniu do 1,82 przypadków na 1000 osobolat w przypadku tych z niskim poziomem tłuszczu brzusznego. W przypadku kobiet wskaźniki te wynosiły odpowiednio 2,55 dla wysokiego poziomu tłuszczu i 1,39 dla niskiego poziomu.

Po uwzględnieniu wszelkich innych czynników, które mogły mieć wpływ na częstość występowania analizowanych schorzeń, takich jak wysokie ciśnienie krwi, palenie tytoniu, picie alkoholu oraz cukrzyca, naukowcy wyliczyli, że ogółem osoby z wysokim poziomem tkanki tłuszczowej na brzuchu były o 13 proc. bardziej narażone na rozwój chorób neurodegeneracyjnych niż ludzie z niskim poziomem tkanki tłuszczowej w okolicy talii.

W kolejnym etapie badania określono podobne ryzyko dla tkanki tłuszczowej zgromadzonej w okolicach ramion. Tym razem okazało się, że tłuszcz w tym rejonie ciała o 18 proc. zwiększa narażenie na omawiane choroby.

Jednocześnie wyliczono, że osoby o dużej sile mięśni były o 26 proc. mniej zagrożone ich rozwojem niż te z niskim poziomem siły.

Związek między składem ciała a chorobami neurodegeneracyjnymi naukowcy częściowo wyjaśniają tym, że nieprawidłowemu składowi często towarzyszą choroby sercowo-naczyniowe, a te z kolei są znanym czynnikiem ryzyka choroby Alzheimera czy Parkinsona. „To podkreśla znaczenie natychmiastowego leczenia schorzeń układu krążenia” – podkreślają badacze. (PAP)

Katarzyna Czechowicz

kno/