Paryż. Codziennie świeży chleb i najlepsze sery w olimpijskim menu

2024-05-02 11:03 aktualizacja: 2024-05-02, 12:28
Fot. Pixabay (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Pixabay (zdjęcie ilustracyjne)
Świeżo upieczony chleb, pełna gama najlepszych serów i szeroka oferta wegetariańska będą oferowane sportowcom i gościom podczas igrzysk olimpijskich w Paryżu - zapowiadają szefowie kuchni najlepszych i najwyżej ocenianych restauracji w stolicy Francji.

Jak oceniają organizatorzy, codziennie podczas igrzysk dla ponad 15 000 sportowców, trenerów, gości, oficjeli z ponad 200 państw w wiosce olimpijskiej będzie serwowanych około 40 tys. posiłków.

Do ich przygotowania została wybrana francuska firma gastronomiczne Sodexo Live, która będzie odpowiadać za wyżywienie w samej wiosce i 14 innych obiektach. Jak potwierdzili jej przedstawiciele, specjalnie na igrzyska opracowano prawie 500 przepisów "dla największej restauracji świata", która będzie działała w wiosce.

"Oczywiście będzie kilka klasyków dla sportowców, jak makarony, sałatki, zimne przekąski" - wyjaśniła Nathalie Bellon-Szabo, dyrektor generalna firmy cateringowej. "Jedzenie będzie miało bardzo francuski akcent" - dodała.

Sportowcy będą mieli bez ograniczeń dostęp przez całą dobę do stoisk z jedzeniem "na wynos". Jedno z nich będzie oferowało tylko potrawy kuchni francuskiej.

Znana francuska szefowa kuchni Amandine Chaignot, prowadząca restaurację i kawiarnię-bistro w Paryżu, ujawniła jeden ze swoich przepisów na bazie kultowego rogalika.

"Chciałam, żeby przepis, który zasugerowałam, był reprezentatywny dla francuskiego terroir, ale chciałam też, aby sportowcy jednocześnie nim się cieszyli" - powiedziała i dodała: "Przygotuję rogalika, w którym będzie trochę puree z karczochów, jajko w koszulce, odrobina trufli i sera. To potrawa wegetariańska, zapewniam, że przepyszna".

Specjałom dnia towarzyszyć będzie bogata oferta sałatek, makaronów, mięs z grilla oraz zup. Wśród serów znajdą się najwyższej jakości camembert, brie i owczy Ossau-Iraty z południowo-zachodniej Francji.

W wiosce olimpijskiej powstanie piekarnia produkująca świeże bagietki i inne rodzaje pieczywa.

"Chodzi o to, aby zapewnić sportowcom możliwość zjedzenia rano na śniadanie gorącej bagietki" - wskazał piekarz Tony Dore, który będzie pracował w głównej restauracji wioski olimpijskiej.

Dla zainteresowanych - jak zapewnił Dore - będą prowadzone szkolenia, jak samodzielnie przyrządzać prawdziwą francuską bagietkę.

Oferowane posiłki mają koncentrować się wokół czterech kuchni: francuskiej, azjatyckiej, afrykańskiej i karaibskiej.

Organizatorzy zapewniają, że igrzyska będą bardziej niż poprzednie zrównoważone i przyjazne dla środowiska. Aby tak się stało, główna stołówka w wiosce będzie korzystać wyłącznie z naczyń wielokrotnego użytku. Dodatkowo wszystkie posiłki będą bazować na produktach sezonowych, a 80 procent będzie pochodzić z Francji.(PAP)

kh/