Jak oceniają organizatorzy, codziennie podczas igrzysk dla ponad 15 000 sportowców, trenerów, gości, oficjeli z ponad 200 państw w wiosce olimpijskiej będzie serwowanych około 40 tys. posiłków.
Do ich przygotowania została wybrana francuska firma gastronomiczne Sodexo Live, która będzie odpowiadać za wyżywienie w samej wiosce i 14 innych obiektach. Jak potwierdzili jej przedstawiciele, specjalnie na igrzyska opracowano prawie 500 przepisów "dla największej restauracji świata", która będzie działała w wiosce.
"Oczywiście będzie kilka klasyków dla sportowców, jak makarony, sałatki, zimne przekąski" - wyjaśniła Nathalie Bellon-Szabo, dyrektor generalna firmy cateringowej. "Jedzenie będzie miało bardzo francuski akcent" - dodała.
Sportowcy będą mieli bez ograniczeń dostęp przez całą dobę do stoisk z jedzeniem "na wynos". Jedno z nich będzie oferowało tylko potrawy kuchni francuskiej.
Znana francuska szefowa kuchni Amandine Chaignot, prowadząca restaurację i kawiarnię-bistro w Paryżu, ujawniła jeden ze swoich przepisów na bazie kultowego rogalika.
"Chciałam, żeby przepis, który zasugerowałam, był reprezentatywny dla francuskiego terroir, ale chciałam też, aby sportowcy jednocześnie nim się cieszyli" - powiedziała i dodała: "Przygotuję rogalika, w którym będzie trochę puree z karczochów, jajko w koszulce, odrobina trufli i sera. To potrawa wegetariańska, zapewniam, że przepyszna".
Specjałom dnia towarzyszyć będzie bogata oferta sałatek, makaronów, mięs z grilla oraz zup. Wśród serów znajdą się najwyższej jakości camembert, brie i owczy Ossau-Iraty z południowo-zachodniej Francji.
W wiosce olimpijskiej powstanie piekarnia produkująca świeże bagietki i inne rodzaje pieczywa.
"Chodzi o to, aby zapewnić sportowcom możliwość zjedzenia rano na śniadanie gorącej bagietki" - wskazał piekarz Tony Dore, który będzie pracował w głównej restauracji wioski olimpijskiej.
Dla zainteresowanych - jak zapewnił Dore - będą prowadzone szkolenia, jak samodzielnie przyrządzać prawdziwą francuską bagietkę.
Oferowane posiłki mają koncentrować się wokół czterech kuchni: francuskiej, azjatyckiej, afrykańskiej i karaibskiej.
Organizatorzy zapewniają, że igrzyska będą bardziej niż poprzednie zrównoważone i przyjazne dla środowiska. Aby tak się stało, główna stołówka w wiosce będzie korzystać wyłącznie z naczyń wielokrotnego użytku. Dodatkowo wszystkie posiłki będą bazować na produktach sezonowych, a 80 procent będzie pochodzić z Francji.(PAP)
kh/