Liderem w produkcji win musujących w UE pozostają Włochy, które w ubiegłym roku wyprodukowały 638 mln litrów tego trunku. Na drugim miejscu uplasowała się Francja z produkcją na poziomie 312 mln litrów, z czego 224 mln stanowił szampan, oraz Niemcy, które wyprodukowały 263 mln litrów. Kolejne miejsca zajęły: Hiszpania (206 mln litrów) i Portugalia (25 mln litrów).
Ogólnie w 2023 r. produkcja wina musującego ze świeżych winogron wyniosła w UE 1,496 mld litrów. To o 128 mln litrów mniej i spadek o 8 proc. w porównaniu z 2022 r., kiedy unijna produkcja wyniosła 1,624 mld.
Zmalał też eksport unijnego wina musującego. W 2023 r. państwa członkowskie wyeksportowały do krajów spoza Unii 600 mln litrów takiego alkoholu; rok wcześniej było to o 49 mln litrów więcej.
Eksportowe prosecco
Najchętniej eksportowanymi winami tego typu były: prosecco (eksport poza UE wyniósł 266 mln litrów, czyli 44 proc. całego eksportu win musujących), wino musujące ze świeżych winogron (100 mln litrów; 17 proc.), szampan (91 mln litrów; 15 proc.), cava (60 mln litrów; 10 proc.) i wina regionalne (33 mln litrów; 6 proc.).
Jak podał Eurostat, mimo spadku w 2023 r. poziom eksportu wina musującego i tak był wyższy niż w poprzednich latach. W 2018 r. UE wyeksportowała 498 mln litrów wina musującego, w 2019 r. - 528 mln, a w 2020 r. - 495 mln.
W 2023 r. państwa członkowskie importowały 5 mln wina musującego spoza UE, czyli mniej niż 1 proc. wyeksportowanej ilości.
Z Brukseli Jowita Kiwnik Pargana (PAP)
jowi/ akl/ know/