W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS podał, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella spp. w 1 z 5 próbek sałatki jarzynowej. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Producent wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku.
Chodzi o produkt: Sałatka jarzynowa 250 g
Numer partii: 31 03 2024 047.AN
Termin przydatności do spożycia: 31.03.2024
Kod kreskowy: 5906734899833
Producent: SEKO S.A., Zakładowa 3, 89-620 Chojnice
Wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa
Jak informuje GIS w dniu 13 marca 2024 r. bezpośrednio po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii dystrybutor wycofał w całości towar rozdystrybuowany do sklepów sieci POLOmarket. W sklepach sieci POLOmarket umieszczono informację dla klientów, którzy zakupili kwestionowany produkt o możliwości jego zwrotu.
Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella dostępne są na stronie internetowej GIS:
https://www.gov.pl/web/gis/salmonelozy-durowe-i-jelitowe
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.
Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.(PAP)
Autorka: Danuta Starzyńska-Rosiecka
kno/