Sałatka jarzynowa z salmonellą. GIS wydał ostrzeżenie

2024-03-15 17:31 aktualizacja: 2024-03-16, 08:53
Sałatka jarzynowa - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Andrzej Lange
Sałatka jarzynowa - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Andrzej Lange
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące sałatki jarzynowej w związku z wykryciem bakterii salmonelli w jednej partii produktu. Chodzi o sałatkę firmy SEKO S.A.

W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS podał, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella spp. w 1 z 5 próbek sałatki jarzynowej. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Producent wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku.

Chodzi o produkt: Sałatka jarzynowa 250 g

Numer partii: 31 03 2024 047.AN

Termin przydatności do spożycia: 31.03.2024

Kod kreskowy: 5906734899833

Producent: SEKO S.A., Zakładowa 3, 89-620 Chojnice

Wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa

Jak informuje GIS w dniu 13 marca 2024 r. bezpośrednio po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii dystrybutor wycofał w całości towar rozdystrybuowany do sklepów sieci POLOmarket. W sklepach sieci POLOmarket umieszczono informację dla klientów, którzy zakupili kwestionowany produkt o możliwości jego zwrotu.

Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella dostępne są na stronie internetowej GIS:

https://www.gov.pl/web/gis/salmonelozy-durowe-i-jelitowe

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.

Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.(PAP)

Autorka: Danuta Starzyńska-Rosiecka

kno/