GIS ostrzega o niedozwolonej substancji w produkcie "Miód turecki na potencję”

2023-12-21 11:30 aktualizacja: 2023-12-21, 12:48
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w czwartek ostrzeżenie o niedozwolonej substancji w produkcie, określanym jako "Miód turecki na potencję". Nie należy spożywać określonej partii tego produktu.

Chodzi o Themra Bitkisel Karisimli Macun (miód turecki na potencję), 240 g o numerze partii 20211218 i terminie trwałości 17.12.2024.

Producentem jest Veysi Topuz Hal Mah. Turgut Özal Bul. Yeni Hal Kompleksi Toptancilar Sitesi No: 24/Z Blok No: 30-31 Akdeniz/Mersin

GIS podał, że w próbce produktu badanego w ramach działań urzędowych inspekcji sanitarnej stwierdzono obecność niezadeklarowanej na etykiecie substancji czynnej mającej działanie farmakologiczne.

Substancja Sildenafil – jak zaznaczono - nie może występować w żywności ze względu na jej działanie medyczne.

Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem dla zdrowia, szczególnie dla osób przyjmujących leki zawierające inhibitory fosfodiesterazy 5 lub uwalniające tlenek azotu. Nie jest znane pochodzenie, czystość oraz dawka tej substancji w produkcie.

GIS podał, że w europejskim Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach inne kraje członkowskie zgłaszały już powiadomienia dotyczące produktów marki Themra tego samego producenta. W związku z tym istnieje duże prawdopodobieństwo, że inne partie przedmiotowego produktu również mogą być zafałszowane.

Inspektorat przekazał, że dystrybutor w Polsce zobowiązał się poinformować wszystkich swoich odbiorców o wycofaniu produktu z obrotu. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Nie należy spożywać partii produktu określonej w komunikacie. GIS wskazał, że również inne partie należy traktować jako potencjalnie zafałszowane.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. (PAP)

Autorka: Katarzyna Lechowicz-Dyl