O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Słynna sieć restauracji wegetariańskich zamyka ostatni lokal

"Z rynku znika pionier roślinnej gastronomii w Polsce. Nie wytrzymał rosnącej konkurencji i kosztów" - informuje "Puls Biznesu". Pod koniec marca zostanie zamknięty ostatni lokal istniejącej od marca 2013 roku sieci.

Klientka przed drzwiami do restauracji Krowarzywa. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Leszek Szymański
Klientka przed drzwiami do restauracji Krowarzywa. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Leszek Szymański

Przez 12 lat Krowarzywa rozwijały największą sieć gastronomii wegańskiej w Polsce. W szczytowym momencie, trzy lata temu, miała 22 lokale w 10 największych miastach. Plany były ambitne, marka otoczona lojalną społecznością, nagradzana i podbudowana optymistycznymi prognozami dla rynku roślinnej żywności" - podaje "PB", dodając jednak, że pod koniec marca ostatni lokal przy ul. Chmielnej w Warszawie zostanie zamknięty.

Uruchomiona w marcu 2013 r. sieć przecierała szlak wegetariańskiej gastronomii. Jako jedna z pierwszych oferowała wegańskie burgery. Obecnie są one dostępne niemal wszędzie.

"Koszty poszły w górę: produkty, energia, czynsze, pensje. Do tego liczba klientów mocno spadła. W zeszłym roku sprzedaż zmniejszyła się o połowę. Może zainteresowanie kuchnią roślinną zmalało, a może wręcz przeciwnie. W pewnym sensie staliśmy się ofiarą własnego sukcesu – powiedział "PB" współtwórca i współwłaściciel sieci Krzysztof Bożek.

Przedsiębiorca próbował ograniczyć koszty, wprowadził nową strategię marketingową i usiłował dotrzeć do nowej grupy klientów. Poszukiwano także inwestora.

"Prowadziliśmy zaawansowane rozmowy z dużą firmą z naszej branży, ale sytuacja w gastronomii jest trudna" - wyjaśnił Bożek. Podkreśla, że obecnie powstaje mniej wegańskich restauracji niż przed pandemią koronawirusa.

"Kończymy działalność w dotychczasowej formie. W lepszej sytuacji ekonomicznej może wrócimy, a jeśli znajdzie się ktoś, kto chciałby przejąć markę i nadać jej nową formę, jesteśmy otwarci. Wierzymy, że wciąż ma potencjał" - ocenił współtwórca sieci. (PAP)

mr/ drag/kgr/

Zobacz także

  • Ewakuowano 60 osób. Fot. PAP/	Jakub Kaczmarczyk (zdjęcie ilustracyjne)

    Pożar restauracji w Gdyni. Ewakuowano 60 osób

  • Oskarżony Jacek G. na sali rozpraw Fot. PAP/Paweł Supernak

    Weszli do restauracji i strzelali z automatycznej broni. Głośna sprawa egzekucji w lokalu "Szemrana" przed sądem

  • W północno-zachodniej części Gruzji znaleziono 12 martwych pracowników restauracji. Fot. PAP/	Maciej Kulczyński (zdjęcie ilustracyjne)

    Tajemnicza śmierć 12 pracowników w górskim kurorcie. Wszyscy pracowali w restauracji

  • Restauracja McDonald's. Fot.  PAP/Jakub Kamiński

    McDonald's stracił unijny znak towarowy. Chodzi o „żywność przygotowywaną z wyrobów drobiowych”

Serwisy ogólnodostępne PAP