O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Światowy Dzień Makaronu. Dietetyk obala mity na temat ulubionego dania Włochów

3,6 miliona ton makaronu produkuje się co roku we Włoszech, a obroty tej branży wynoszą 7 miliardów euro - te dane przypomniane zostały w związku z obchodzonym dziś Światowym Dniem Makaronu. Przy tej okazji obalono największe mity na temat ulubionej potrawy w Italii.

Makaron Spaghetti Fot. Pixabay/Divily
Makaron Spaghetti Fot. Pixabay/Divily

Dietetyczka Giulia Graziano rozprawiła się przede wszystkim z mitem dotyczącym tuczących właściwości „pasty” i zawartych w niej węglowodanów.

„Węglowodany są dla naszego organizmu podstawowym źródłem; docierają do komórek szybko i w sposób zrównoważony pozwalając na to, by pełniły jak najlepiej najważniejsze funkcje życiowe” - stwierdziła ekspertka, cytowana przez Ansę. Jak przypomniała, makaron i inne produkty ze zbóż są „paliwem” dla organizmu, dzięki któremu bije serce, krąży krew, możliwe jest oddychanie, aktywność psychiczna i fizyczna.

Wykluczenie węglowodanów oznacza „życie w stałym ujemnym bilansie energetycznym i wystawianie organizmu na ryzyko” - wskazała specjalistka.

Więcej

Warszawa, 04.10.2017. Studio kulinarne CookUp. Warsztaty kulinarne z kucharzem, dziennikarzem kulinarnym Tomaszem Jakubiakiem. Nz. spaghetti pasta z kiszonymi pomidorami (am) Archiwum fot. PAP/Kalbar

Makaron z dodatkiem mąki jęczmiennej ochroni serce

Makaron jedzony w odpowiednich ilościach nie tuczy - zaznaczyła.

Jako kolejny fałszywy mit wymieniła radę, by jeść go najlepiej do godziny 18. Takie przekonanie zdaniem Graziano jest nieprawdziwe, bo organizm musi funkcjonować dalej i otrzymywać energię przez całą dobę. Co więcej, jak zauważyła, jedzenie makaronu na kolację może mieć korzystne działanie, bo sprzyja odpoczynkowi i dobremu humorowi; stymuluje produkcję serotoniny, która ma kluczowy wpływ także na rytm snu.

Nieprawdą jest także to, że pasta jest trudna do strawienia. Pasta al dente ułatwia trawienie, w przeciwieństwie do tej gotowanej za długo, bo traci wtedy swoje właściwości - wytłumaczyła.

Ponadto dietetyczka przestrzega przed całkowitym wyeliminowaniem węglowodanów, a więc i makaronu po to, by schudnąć. To, wyjaśnia, powoduje zmniejszenie zapotrzebowania energetycznego, zaś organizm dostosowuje się do niższego poziomu zwalniając swoje funkcje.

Błędem jest też według niej spożywanie pasty bezglutenowej w nadziei na schudnięcie.

“Makaron jest naszym sojusznikiem, tak jego właściwości” - podsumowała Giulia Graziano. (PAP)

Z Rzymu Sylwia Wysocka

kno/

Zobacz także

  • Makaron Fot. PAP/Archiwum Kalbar

    Unilever chce podbić Europę makaronem z Poznania. Holendrzy jedzą go na potęgę

  • Bari. Fot. PAP/EPA/DONATO FASANO

    W Bari we Włoszech strajkują kobiety, wyrabiające tamtejszy tradycyjny makaron

  • Produkcja tzw. "zupek chińskich", zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/EPA/FEATURECHINA

    Słynne zupki chińskie wycofane z rynku w Danii. Istnieje "ryzyko zagrożenia życia"

  • GIS: toksyny wykryte w trzech partiach makaronu żytniego pełnoziarnistego PAP/BSIP/Photoshot

    GIS: toksyny wykryte w trzech partiach makaronu żytniego pełnoziarnistego

Serwisy ogólnodostępne PAP