O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Wino nie chroni przed rakiem. A wręcz odwrotnie...

Naukowcy porównali działanie czerwonego i białego wina w zakresie ryzyka zachorowania na raka. Żadne z win okazało się nie chronić, a białe wręcz może podwyższać zagrożenie.

Kieliszki z winem Fot. PAP/Darek Delmanowicz
Kieliszki z winem Fot. PAP/Darek Delmanowicz

Jak przypominają specjaliści z Brown University (USA), czerwone wino jest często uważane za zdrowy wybór, a wiele osób wierzy, że wysoka zawartość resweratrolu – przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych – m.in. daje ochronę przed rakiem.

W swoim projekcie zespół ten porównał ryzyko zachorowania na raka związane z konsumpcją czerwonego i białego wina, analizując 42 badania obserwacyjne, obejmujące niemal 96 tys. uczestników.

Więcej

 Kieliszki z winem. Fot. PAP/Darek Delmanowicz

Polacy piją mniej, ale lepiej? Winiarze boją się nowych regulacji

Po pierwsze, naukowcy nie znaleźli wyraźnych dowodów na to, że czerwone wino zmniejsza ryzyko raka. "Przeprowadziliśmy kompleksową metaanalizę, aby ocenić, czy czerwone wino jest rzeczywiście zdrowszym wyborem, niż białe" – mówi prof. Eunyoung Cho, autorka pracy opublikowanej w magazynie "Nutrients".

"W naszej analizie uwzględniliśmy jak najwięcej badań epidemiologicznych, które osobno sprawdzały związek między spożyciem czerwonego i białego wina a ryzykiem nowotworów. Wyniki nie wykazały istotnej różnicy w ogólnym ryzyku zachorowania na raka między czerwonym a białym winem. Jednak zaobserwowaliśmy różnicę w przypadku ryzyka raka skóry. Konkretnie, spożycie białego wina - ale nie czerwonego - było powiązane ze zwiększonym ryzykiem tego nowotworu" – dodaje.

Z wykonanych przez badaczy obliczeń wynika, że regularne spożycie białego wina podnosi ryzyko raka skóry średnio o 22 proc. w porównaniu do wina czerwonego.

Więcej

Two people participate in a wine tasting at the Vinisud wine fair in Montpellier, France, 24 February 2014. Vinisud is the biggest Mediterranean wine fair where international merchants meet.
This exhibition showcases Mediterranean wines representing more than half of world production, according to the International Organisation of Vine and Wine (OIV).  EPA/GUILLAUME HORCAJUELO Archiwum Fot. PAP/EPA

Białe wino może zwiększać ryzyko raka skóry

Stojące za tym mechanizmy pozostają nieznane. Badacze spekulują, że konsumpcja wina sprzyja ryzykownym zachowaniom, takim jak nadmierna ekspozycja na słońce czy ultrafioletowe światło solariów. Nie wyjaśnia to jednak, dlaczego tylko wino białe podnosi ryzyko.

Badanie wykazało również silniejszy związek między spożyciem białego wina a zwiększonym ogólnym ryzykiem zachorowania na raka u kobiet. Odkrycie to wymaga dalszych badań nad potencjalnymi mechanizmami leżącymi u jego podstaw – stwierdzają naukowcy.

Przypominają jednocześnie, że etanol zawarty w napojach alkoholowych jest w organizmie przekształcany w związki, które uszkadzają DNA i białka, przyczyniając się do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka.

Badacze przywołują statystyki, według których w 2020 roku nadmierne spożycie alkoholu było powiązane z ponad 740 000 przypadkami nowotworów na całym świecie, co stanowiło 4,1 proc. wszystkich zachorowań. (PAP)

Marek Matacz

mat/ zan/ know/

Zobacz także

  • Wino Fot. PAP/EPA/ALLISON DINNER

    Apel o wyłączenie wina z unijnej listy taryf odwetowych wobec USA

  • Fot. PAP/	Tomasz Waszczuk (zdjęcie ilustracyjne)

    "Wino zmarłych" coraz bardziej popularne

  • fot. PAP/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni

    Leo Messi wypuścił na rynek limitowaną serię wina. Tyle kosztuje jedna butelka

  • Butelki win. Fot. PAP/EPA/JAMES ROSS

    Eksport win z Portugalii do Polski osiągnął rekordowy poziom

Serwisy ogólnodostępne PAP