O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Zbiorowe zatrucie pokarmowe w Domu Pomocy Społecznej w Foluszu

Zbiorowe zatrucie pokarmowe w Domu Pomocy Społecznej w podjasielskim Foluszu (woj. podkarpackie). Zachorowało 26 osób, jedna trafiła do szpitala. Sanepid ustala źródło zakażenia.

Fot. freepik.com (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. freepik.com (zdjęcie ilustracyjne)

Jak powiedział PAP Zbigniew Paja, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Jaśle, na razie nie wiadomo co było przyczyną zatrucia pokarmowego pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Foluszu. „Do dzisiaj nie wykryto salmonelli u chorych osób” – przekazał w czwartek po południu szef jasielskiego sanepidu.

Badania wykluczyły też, że przyczyną było działanie jakiegoś wirusa. „Mamy swoje podejrzenia, ale czekamy na wyniki badań. W tej chwili niczego nie można sugerować ” – dodał Zbigniew Paja.

Objawy zatrucia pokarmowego stwierdzono u 26 pensjonariuszy. Wszyscy mieli biegunkę. 1 osoba trafiła do szpitala.

Więcej

Szpital, karetki. Fot. PAP/	Albert Zawada (zdjęcie ilustracyjne)

Zatrucie wziewnym alkoholem izoamylowym podczas lekcji chemii. Trzech uczniów trafiło do szpitala

Sanepid został poinformowany o zatruciu w DPS-ie sześć dni temu (1 grudnia). „Nasi pracownicy pojechali tam niezwłocznie i rozpoczęli dochodzenie epidemiologiczne. Pobrali 33 próbki żywności, 19 wymazów z rąk personelu i powierzchni roboczych oraz 2 próbki wody przeznaczonej do spożycia” – przekazał Zbigniew Paja.

Kolejne próbki pobrano w poniedziałek, 4 grudnia. Do czwartku sanepid ustalił, że ostatnie zachorowanie miało miejsce 4 grudnia, a od 5 grudnia nie przebywa chorych. Cały czas trwa dochodzenie epidemiologiczne.

Na ostateczne wyniki trzeba jeszcze poczekać. „To są badania mikrobiologiczne, przesiewowe i wymagają czasu” – tłumaczył Zbigniew Paja.

Jak przekazał sanepid, w DPS wdrożono procedury, które mają przeciąć drogi potencjalnego szerzenia się zakażenia. Wprowadzono także działania profilaktyczne dotyczące zasad higieny przy produkcji żywności i przygotowywania posiłków.(PAP)

Autorka: Agnieszka Lipska

mmi/

Zobacz także

  • Jedzenie. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    Naukowcy odkryli, co sprawia, że po jednym zatruciu unikamy potrawy przez lata

  • W środę do 30 wzrosła liczba osób z objawami. Fot. PAP/	Jan Dzban (zdjęcie ilustracyjne)

    Masowe zatrucie w jednym z zakładów produkcyjnych. Poszkodowanych jest 30 osób, 8 trafiło do szpitala

  • Siedziba Prokuratury Rejonowej i Okręgowej w Tarnobrzegu. Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    Małżeństwo spod Mielca z zarzutami w sprawie śmiertelnego zatrucia mięsem

  • Mięso na bazarku, zdjęcie poglądowe, fot. PAP/Albert Zawada
    Specjalnie dla PAP

    Rzecznik GIS: prowadzimy kontrole na bazarkach w całej Polsce [NASZE WIDEO]

Serwisy ogólnodostępne PAP