III Forum Bezpiecznej Żywności w Warszawie. Green REV Institute i Koalicja Future Food 4 Climate zapraszają

2024-11-21 12:55 aktualizacja: 2024-11-21, 13:03
Green REV Institute (1)
Green REV Institute (1)
26 listopada 2024 w godzinach 10:30-15:30, w Bibliotece Publicznej m.st. Warszawy, już po raz trzeci odbędzie się Forum Bezpiecznej Żywności - wydarzenie organizowane przez Green REV Institute oraz koalicję Future Food 4 Climate. Wydarzenie jest wspierane przez Ambasadę Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz European Climate Foundation. III Forum Bezpiecznej Żywności zostało objęte patronatem honorowym Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy.

III Forum Bezpiecznej Żywności od 2022 r. tworzy platformę dla debaty o bezpiecznej żywności i roli zrównoważonego systemu żywności dla rozwoju społecznego i ochrony środowiska. W 2024 r. Forum Bezpiecznej Żywności odbywa się w wyjątkowym momencie: powołania władz Unii Europejskiej, w tym Komisarza ds. Rolnictwa i Żywności Christophe Hansena, publikacji raportu Poverty Watch 2024 dotyczącego ubóstwa w Polsce i prac nad Wspólną Polityką Rolną po 2027 r.

Anna Spurek, COO Green REV Institute:

„Zaczęliśmy prace nad utworzeniem Federacji Bezpiecznej Żywności. To kluczowy moment na zaangażowanie obywateli i obywatelek do rzecznictwa i kampanii dla bezpiecznej, zdrowej żywności. Wyzwania związane z naprawą systemu żywności - zarówno społeczne, klimatyczne, zdrowotne - coraz częściej będą obecne w naszym codziennym życiu. Czas na działania. Program REV Roślinna Szkoła pokazuje, że prawo do zdrowej żywności musi być chronione przez legislację i działania państw i UE”.

Program III Forum Bezpiecznej Żywności 2024

10:30-10:50 Otwarcie i przywitanie osób uczestniczących

10:50-12:10 Sesja otwierająca

Podczas sesji otwierającej głos zabiorą:

- dr Marta Czapnik-Jurak, socjolożka, Banki Żywności

- przedstawicielka Biura Alicji Łepkowskiej-Gołaś, posłanki na Sejm RP X kadencji, przewodniczącej Podkomisji stałej ds. bezpieczeństwa żywności, eliminowania nieuczciwych praktyk w obrocie żywnością oraz sprzedaży bezpośredniej i handlu detalicznego produktów wytworzonych w gospodarstwach rolnych

- dr Karolina Zioło-Pużuk, radna m.st. Warszawy, zastępczyni szefa Kancelarii Senatu

- dr Miłka Stępień, aktywistka klimatyczna, członkini Rady Eksperckiej REV

- dr Andrzej Kassenberg, współzałożyciel Instytutu na Rzecz Ekorozwoju

- dr Ryszard Kulik, aktywista i działacz klimatyczny, Klub Myśli Ekologicznej, koalicja Future Food 4 Climate

12:00-12:30 Przerwa kawowa

12:30-14:15 Panel ekspercki pt. „Miasta Przyszłości: dobra polityka żywnościowa, odpowiedzialna polityka klimatyczna i zrównoważony rozwój”

Panel będzie moderowany przez dr Marzenę Cypryańską-Nezlek, ekspertkę REV, wykładowczynię, badaczkę Centrum Działań dla Klimatu i Transformacji Społecznych SWPS.

Prelegenci i prelegentki:

- radny Dzielnicy Białołęka Filip Pelc

- radna Miasta Kraków Aleksandra Owca

- radna Miasta Lublina Monika Kwiatkowska

- radna Dzielnicy Żoliborz m.st. Warszawa Anna Maria Krasnodębska

14:15-14:30 Sesja zamykająca

14:30-15:30 Lunch i networking (wegański catering powered by SAM)

Green REV Institute zaprasza do zgłaszania udziału na adres julia@greenrev.org.

KONTAKT:

Anna Spurek

e-mail: anna@greenrev.org 

Źródło informacji: Green REV Institute

Źródło informacji: Green REV Institute

Uwaga: Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną.

PAP Mediaroom – Materiały partnerskie i zlecone