GIS ostrzega przed partią pieprzu syczuańskiego pochodzącego z Chin

2024-04-08 17:21 aktualizacja: 2024-04-09, 11:07
Uprawa czerwonego pieprzu Fot. PAP/Abaca
Uprawa czerwonego pieprzu Fot. PAP/Abaca
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie - w jednej partii pieprzu syczuańskiego pochodzącego z Chin stwierdzono obecność węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz przekroczenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu wysokiego poziomu obecności węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 10 pestycydów w partii suszonego pieprzu syczuańskiego w jednej partii produktu.

Biorąc pod uwagę wykrytą w produkcie obecność zarówno węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH), jak i pestycydów, należy uznać produkt za szkodliwy dla zdrowia ludzi.

Chodzi o produkt: Dried Sichuan Pepper, 300 g, marki GOLDEN LION

Numer partii (LOT NR): 230702

Data minimalnej trwałości: 31.12.2026

Kraj pochodzenia: Chiny

Importer: Asian Food Group B.V., Niderlandy

Jak poinformowano, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.

Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. (PAP)

Autorka: Aleksandra Kiełczykowska

kno/