O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Naukowcy opracowali recepturę zdrowszej czekolady

Grupa szwajcarskich naukowców opracowała nową recepturę czekolady, do produkcji której wykorzystano odpady z owoców kakaowca, zawierające naturalny cukier. Nowa metoda produkcji czekolady jest bardziej zrównoważona od tradycyjnej – twierdzą badacze.

Kakao i czekolada Fot. PAP/Andrzej Lange
Kakao i czekolada Fot. PAP/Andrzej Lange

Nowy przepis opiera się na rozgnieceniu miąższu oraz łuski strąków kakao, z których powstaje słodki, włóknisty żel. Może on zastąpić cukier dodawany w produkcji czekolady. Według naukowców dzięki wykorzystaniu całego owocu kakaowca powstaje czekolada bardziej zdrowsza niż ta tworzona metodą tradycyjną.

Więcej

Czekoladki Fot. PAP/EPA/MICHAEL REYNOLDS

Zła wiadomość dla fanów słodyczy. Ceny kakao biją historyczne rekordy

Informują oni, że nowa metoda produkcji czekolady jest bardziej zrównoważona, gdyż zużywa o 6 proc. mniej wody i zasobów ziemi. Jednocześnie zwiększyła się emisja gazów cieplarnianych o 12 proc., ponieważ wymaga dodatkowego etapu suszenia, który pochłania duże ilości energii. Badacze zastrzegają, że jeśli skala produkcji będzie wysoka, a do suszenia miazgi wykorzysta się Słońce lub panele słoneczne, wówczas emisja gazów cieplarnianych może spaść.

Słodko-gorzkim odkryciem naukowców ze Szwajcarii jest problem z właściwym dawkowaniem słodzącego żelu, tak by czekolada była nie za słodka, ale też niezbyt gorzka. Badacze twierdzą, że znalezienie tej równowagi jest trudne.

Czekolada wyprodukowana w laboratorium jest podobna w konsystencji do gorzkiej czekolady i podobna w smaku do słodyczy produkowanych w Ameryce Południowej. Słodycz uwalnia się w ustach wolniej niż w przypadku tradycyjnej ciemnej czekolady, ale jest w niej więcej nut owocowych i kwaśnych.

Artykuł został opublikowany na łamach Nature Food. (PAP)

kno/

Zobacz także

  • Fix Dessert Chocolatier produkowana jest w ograniczonej dziennej ilości. Fot. PAP/EPA/	ALI HAIDER (zdjęcie ilustracyjne)

    „To nie jest po prostu batonik czekoladowy". Jak ciążowa zachcianka stała się globalnym fenomenem?

  • Czekolada. Fot. PAP/Lech Muszyński

    Polska na szczycie. Chodzi o produkcję czekolady

  • Gorzka czekolada Fot. PAP/EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

    Ciemna czekolada powiązana z mniejszym ryzykiem cukrzycy

  • Fabryka czekolady. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Specjalnie dla PAP

    Jakie atrakcje znajdziemy w Muzeum Fabryki Czekolady E.Wedel? [WIDEO]

Serwisy ogólnodostępne PAP