O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Naukowcy przekonują: mniej kalorii to dłuższe życie i lepsza odporność

W czasie trwającego aż dwa lata badania ochotnicy ograniczali liczbę przyjmowanych kalorii o 14 proc. W efekcie ich układ odpornościowy zaczął silniej działać, a metabolizm zmienił się tak, że sprzyjał dłuższemu życiu.

Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

„Nie przejadać się” to naprawdę dobra rada - pokazuje najnowszy projekt badawczy, opisany na łamach magazynu „Science”.

„Dwa lata nieznacznego ograniczenia kalorii przeprogramowało komórki tłuszczu, co pomogło w regulacji sposobów, na jakie mitochondria produkują energię. Zmieniła się także odpowiedź organizmu na stany zapalne i potencjalnie wydłużyło życie” - mówi autor publikacji z tych badań, dr Eric Ravussin z Pennington Biomedical Research Center (USA).

W opisanym badaniu grupa ochotników aż przez 2 lata ograniczała liczbę spożywanych kalorii o 14 proc. Jednym z zaobserwowanych skutków był wzrost liczby limfocytów T w organizmie. Jest to - jak tłumaczą naukowcy - jeden z głównych elementów układu odpornościowego, który jednocześnie pomaga wydłużyć życie.

Oprócz poprawy odporności, większa liczba limfocytów wiąże się z polepszeniem spalania kwasów tłuszczowych. 

Naukowcy przypominają jednocześnie, że tłuszcz, odkładający się w różnych narządach, sprzyja otyłości, insulinooporności, cukrzycy i starzeniu się organizmu.

„W czasie starzenia się maleją rozmiary grasicy, która produkuje mniej limfocytów T. W rezultacie ludziom trudniej jest bronić się przed infekcjami i niektórymi nowotworami. Restrykcja kaloryczna pomaga ograniczać zmniejszanie się grasicy, a człowiek wytwarza więcej limfocytów T” - współautor badań, dr Eric Ravussin.

Zmniejszenie podaży kalorii zmniejsza też nasilenie związanych z wiekiem szkodliwych stanów zapalnych. 

Wcześniejsze badania wskazywały już, że ograniczenie liczby kalorii o 40 proc. u gryzoni wydłuża im życie. Jednak taka dramatyczna zmiana w żywieniu i wiązała się z zaburzeniami wzrostu, płodności i odporności.

Badacze dokonali jeszcze jednego odkrycia o ważnych konsekwencjach.

Otóż jednym z mechanizmów korzystnego działania restrykcji kalorycznej okazała się zmniejszona produkcja pewnej substancji znanej jako PLA2G7. „Jeśli uda się znaleźć sposób na wykorzystanie PLA2G7, będzie można opracować terapię wydłużającą życie i czas życia w dobrym zdrowiu” - twierdzi jeden z naukowców dr John Kirwan. (PAP)

Autor: Marek Matacz

mmi/

Tematy

Zobacz także

  • Słone przekąski (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Andrzej Lange

    Dietetyczka radzi, po co sięgać, gdy dopada nas ochota na słone lub słodkie przekąski

  • Zrozumieć FODMAP: klucz do łagodzenia objawów IBS

  • Owoce palmy olejowej. Fot. PAP/EPA/	DEDI SINUHAJI (zdjęcie ilustracyjne)

    Weganie czy wszystkożercy. Co jedli nasi prehistoryczni przodkowie?

  • Ćwiczenia. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz

    Co daje najlepsze rezultaty w walce z otyłością? Badanie

Serwisy ogólnodostępne PAP