„Nie przejadać się” to naprawdę dobra rada - pokazuje najnowszy projekt badawczy, opisany na łamach magazynu „Science”.
„Dwa lata nieznacznego ograniczenia kalorii przeprogramowało komórki tłuszczu, co pomogło w regulacji sposobów, na jakie mitochondria produkują energię. Zmieniła się także odpowiedź organizmu na stany zapalne i potencjalnie wydłużyło życie” - mówi autor publikacji z tych badań, dr Eric Ravussin z Pennington Biomedical Research Center (USA).
W opisanym badaniu grupa ochotników aż przez 2 lata ograniczała liczbę spożywanych kalorii o 14 proc. Jednym z zaobserwowanych skutków był wzrost liczby limfocytów T w organizmie. Jest to - jak tłumaczą naukowcy - jeden z głównych elementów układu odpornościowego, który jednocześnie pomaga wydłużyć życie.
Oprócz poprawy odporności, większa liczba limfocytów wiąże się z polepszeniem spalania kwasów tłuszczowych.
Naukowcy przypominają jednocześnie, że tłuszcz, odkładający się w różnych narządach, sprzyja otyłości, insulinooporności, cukrzycy i starzeniu się organizmu.
„W czasie starzenia się maleją rozmiary grasicy, która produkuje mniej limfocytów T. W rezultacie ludziom trudniej jest bronić się przed infekcjami i niektórymi nowotworami. Restrykcja kaloryczna pomaga ograniczać zmniejszanie się grasicy, a człowiek wytwarza więcej limfocytów T” - współautor badań, dr Eric Ravussin.
Zmniejszenie podaży kalorii zmniejsza też nasilenie związanych z wiekiem szkodliwych stanów zapalnych.
Wcześniejsze badania wskazywały już, że ograniczenie liczby kalorii o 40 proc. u gryzoni wydłuża im życie. Jednak taka dramatyczna zmiana w żywieniu i wiązała się z zaburzeniami wzrostu, płodności i odporności.
Badacze dokonali jeszcze jednego odkrycia o ważnych konsekwencjach.
Otóż jednym z mechanizmów korzystnego działania restrykcji kalorycznej okazała się zmniejszona produkcja pewnej substancji znanej jako PLA2G7. „Jeśli uda się znaleźć sposób na wykorzystanie PLA2G7, będzie można opracować terapię wydłużającą życie i czas życia w dobrym zdrowiu” - twierdzi jeden z naukowców dr John Kirwan. (PAP)
Autor: Marek Matacz
mmi/