O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Picie kawy a ryzyko niewydolności nerek. Najnowsze badania

Picie co najmniej jednej filiżanki kawy dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka ostrej niewydolności nerek – informują naukowcy z Johns Hopkins University School of Medicine. Ich wnioski ukazały się w piśmie „Kidney International Reports”.

Kawa wpływa na ryzyko wystąpienia niewydolności nerek Fot. PAP/Andrzej Lange
Kawa wpływa na ryzyko wystąpienia niewydolności nerek Fot. PAP/Andrzej Lange

„Kofeina korzystnie wpływa na wiele aspektów naszego zdrowia. Wykazano już, że regularne picie kawy pomaga zapobiegać chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca typu 2, choroby wątroby czy układu sercowo-naczyniowego” – mówi dr Chirag Parikh, autor analiz.

Więcej

Fot. JOEL CARRETT PAP/EPA

Groźny wirus zaatakował dzieci. To przez COVID

 
Do ostrej niewydolności nerek dochodzi przy wzroście stężenia kreatyniny w ciągu kilku godzin lub kilku dni, przy jednoczesnym zmniejszeniu objętości wydalanego moczu. Powoduje to nagromadzenie zbyt dużej ilości produktów przemiany materii i zaburzenie równowagi w organizmie, które może prowadzić nawet do zgonu.
 
Badacze przyjrzeli się danym dotyczącym ponad 14 tys. osób, których średnia wieku wynosiła 54 lata. Dane gromadzone były siedmiokrotnie w ciągu 24 lat. Ostrą niewydolność nerek zdiagnozowano u 1694 osób. 

Więcej

Więcej noworodków i małych dzieci trafia do szpitali. Fot. PAP/Aleksander Koźmiński

Rośnie liczba zakażeń wirusem RSV wśród dzieci. Na oddziały trafia więcej małych pacjentów

 
Po uwzględnieniu różnych czynników, takich jak styl życia, stan zdrowia, przyjmowane leki czy sposób odżywiania, stwierdzono, że osoby pijące kawę były o 11 - 15 proc. mniej narażone na ostrą niewydolność nerek w porównaniu z osobami, które kawy nie piły wcale. Najmniejsze ryzyko występowało u osób wypijających 2 - 3 kubki kawy dziennie (o 22-23 proc. mniejsze niż w przypadku osób niepijących kawy).
 
„Podejrzewamy, że kofeina, być może w połączeniu z innymi aktywnymi biologicznie związkami, poprawia perfuzję oraz gospodarkę tlenową w nerkach. Należy jednak przeprowadzić więcej badań, aby zdefiniować mechanizmy, które chronią nerki na poziomie komórkowym” – podsumowuje dr Parikh. (PAP)

mar/

Zobacz także

  • Zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/EPA/LUONG THAI LINH

    Ceny kawy poszły w górę. Arabika na rekordowo wysokim poziomie

  • Filiżanka z kawą. Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    Kawa i herbata mogą zmniejszać zagrożenie zachorowania na nowotwory. Wyniki badań

  • Kawa (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Andrzej Lange

    Czy picie kawy wpływa na długość naszego życia?

  • Fot. PAP/Barbara Ostrowska

    Światowy Dzień Kawy [WIDEO]

Serwisy ogólnodostępne PAP