O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Do „Przewodnika Michelin” trafi kolejne polskie miasto

Biblia turystów i smakoszy „Michelin Guide” poinformowała, że „rozszerza działalność na Poznań”. Tym samym stolica Wielkopolski stanie się trzecią – po Warszawie i Krakowie - polską aglomeracją reprezentowaną w sekcji „Michelin Guide Poland”.

W komunikacie dodano, że oprócz Poznania, anonimowi inspektorzy „Przewodnika Michelin” będą kontynuować swoją pracę zarówno w Warszawie i Krakowie. Fot. PAP/	Jakub Kaczmarczyk
W komunikacie dodano, że oprócz Poznania, anonimowi inspektorzy „Przewodnika Michelin” będą kontynuować swoją pracę zarówno w Warszawie i Krakowie. Fot. PAP/ Jakub Kaczmarczyk

„Ze Starym Rynkiem – jedną z jego perełek – i pełnymi uroku uliczkami, Poznań jest miastem, które nasi inspektorzy eksplorują z przyjemnością. Jego kuchnię charakteryzuje kosmopolityczna perspektywa z wpływami rozciągającymi się od Włoch po Japonię. I choć szefowie kuchni szanują tradycyjne przepisy, nie boją się ich interpretować w nowoczesny sposób” – skomentował Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin.

W komunikacie dodano, że oprócz Poznania, anonimowi inspektorzy „Przewodnika Michelin” będą kontynuować swoją pracę zarówno w Warszawie – „która oferuje szeroką gamę kosmopolitycznych lokali gastronomicznych, od winiarni i bistro po wyrafinowane restauracje” – jak i w Krakowie, „z jego artystycznym urokiem i historycznym dziedzictwem, gdzie tradycyjne potrawy dobrze się prezentują obok bardziej kreatywnej i innowacyjnej kuchni”.

Więcej

Społecznymi inicjatorami ustalenia pomocniczej nazwy Rumi w języku kaszubskim są przedstawiciele rumskiego oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego. Fot. UM Rumia

W Rumi trwają konsultacje w sprawie ustalenia pomocniczej nazwy miasta w języku kaszubskim

„We wszystkich trzech polskich miastach błyszczą profesjonalne talenty, a ambitni szefowie chcą na nowo zinterpretować istotę polskiej kuchni i wyróżnić polską gastronomię na międzynarodowej scenie kulinarnej” - podsumował Poullennec.

„Przewodnik Michelin” poinformował również, że w 2023 r. nawiązał współpracę z Polską Organizacją Turystyczną „w celu sfinansowania cyfrowych kampanii komunikacyjnych dla promowania na świecie wybranych przez jego niezależnych ekspertów-kontrolerów warszawskich, krakowskich i poznańskich lokali gastronomicznych”. Można się więc spodziewać, że lokale z tych miast częściej będą pojawiać się w mediach społecznościowych (profil „Michelin Guide” na Instagramie obserwuje 2,7 mln internautów).

Pełna polska oferta – od polecanych restauracji po niedrogie Bib Gourmands (o korzystnym stosunku jakości do ceny) oraz restauracje z gwiazdkami Michelin - ma zostać opublikowana w nadchodzących miesiącach. Informacje te pojawią się na stronie internetowej „Przewodnika Michelin” oraz w bezpłatnej aplikacji mobilnej.

Informacje o współpracy z „Michelin Guide” przekazała również Polska Organizacja Turystyczna. „W pierwszej kolejności promocją objęte zostaną Warszawa, Kraków i Poznań, a także ich okolice. Obecnie w Polskę wyruszyli już inspektorzy, których zadaniem będzie weryfikacja i dokonanie ocen rodzimych restauracji. Jest to więc szansa dla całej branży gastronomicznej z największych polskich miast, by pokazać się z jak najlepszej strony i znaleźć się w elitarnym gronie miejsc gwarantujących najwyższe przeżycia kulinarne. W drugim, planowanym na czerwiec, etapie dokonane zostanie podsumowanie i uhonorowanie prestiżowymi odznaczeniami - Gwiazdkami Michelin oraz Bib Gourmand – topowych lokali” – czytamy w komunikacie.

Więcej

Portret Jane Austen, posiadłość pisarki Steventon House, fot.PAP/Photoshot, Afra Gallati PAP/DPA, TwitterTOWN&COUNTRY

Posiadłość, w której urodziła się Jane Austen jest do kupienia! To tu napisała większość swoich powieści

Wydawany od 1900 r. „Michelin Guide” jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. Periodyk przypomina, że oceny niezależnych ekspertów opierają się na tradycyjnych kryteriach: „jakość produktu, opanowanie technik gotowania, harmonia smaków i osobowość szefa wyrażona na talerzu”.

Obecność w nim polskich miast wiąże się m.in. z możliwością organizowania największych wydarzeń kulinarnych o zasięgu międzynarodowym, jak na przykład eliminacje do Bocuse d’Or czy Global Chefs Challenge.

„Objęcie Warszawy, Krakowa i Poznania promocją międzynarodowego wydawnictwa to także szansa na rozwój kadr gastronomicznych, które ze względu na stałe nadążanie za obowiązującymi trendami i wizytami wymagających najwyższych doznań smakowych gości i inspektorów, będą musiały nieustannie poszerzać wiedzę oraz doskonalić swoje umiejętności” - podkreśla Polska Organizacja Turystyczna. (PAP Life)

Zobacz także

  • Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

    Poznańskie Mosty Berdychowskie. Przeprawa przez Wartę i Cybinę otwarta [NASZE WIDEO]

  • Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/ Darek Delmanowicz

    Autem staranowali drzwi do jubilera i ukradli kosztowności

  • Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Michał Zieliński

    Samolot z Szarm el-Szejk do Królewca lądował na poznańskim lotnisku

  • Sędzia na sali rozpraw/zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Andrzej Jackowski

    Brutalne morderstwo w Klenicy. Syn i wnuk ofiary skazani

Serwisy ogólnodostępne PAP