O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w środę ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonelli na skorupkach jaj. Spożycie jaj bez właściwej obróbki termicznej lub przeniesienie bakterii na inne powierzchnie może prowadzić do zakażenia i wystąpienia salmonellozy.

Jajka objęte ostrzeżeniem Gis Fot. Główny Inspektorat Sanitarny
Jajka objęte ostrzeżeniem Gis Fot. Główny Inspektorat Sanitarny

GIS podał, że na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella enteritidis na powierzchni skorupek określonej partii "Jaj Królewskich" w opakowaniach po 10 sztuk. Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że "Mazowieckie Jaja" w opakowaniach po 6 sztuk pochodziły z tej samej fermy i były zniesione w tym samym terminie.

Ostrzeżenie GIS dotyczy produktów: "Jaja Królewskie" klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości oraz "Mazowieckie Jaja" klasa A, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości, z terminem spożycia 18.06.2023 i kodem na skorupkach 3PL14371391.

Producentem jest Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909

GIS podał, że właściciel Zakładu Pakowania Jaj "KOKO", prowadzi wycofanie z rynku wyrobu niezgodnego ("Jaja Królewskie", opakowanie 10 szt., "Mazowieckie Jaja", opakowanie 6 szt.). Jaja – jak poinformowano – zostaną następnie przekazane do utylizacji.

Salmonella najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane przeważnie objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. (PAP)

Autor: Katarzyna Lechowicz-Dyl

mar/
 

Zobacz także

  • Jajka Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

    Producenci: sieci handlowe sprowadzają jaja z zagranicy i o tym nie informują

  • Jajka Fot. PAP/Andrzej Lange

    Naukowa metoda idealnego gotowania jajek. Składa się na nią aż 8 cykli

  • Jajka w sklepie Fot. PAP/Wojciech Pacewicz

    Jajka drożeją. Będzie jeszcze gorzej

  • jaja, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/EPA/ARSHAD ARBAB

    „Financial Times”: UE przywróci w piątek cła na jaja i cukier z Ukrainy

Serwisy ogólnodostępne PAP