O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Espresso na zdrowie. Mała czarna może pomóc w prewencji choroby Alzheimera

Składniki espresso mogą zapobiegać powstawaniu tzw. splątków neurofibrylarnych, jednej z patologicznych struktur w mózgu pacjentów z chorobą Alzheimera – informuje „Journal of Agricultural and Food Chemistry", czasopismo Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego. Takie wnioski płyną z wstępnych badań m.in. na komórkach w laboratorium, prowadzonych przez włoskich naukowców z Uniwersytetu w Weronie.

Espresso Fot. PAP/EPA/HOTLI SIMANJUNTAK
Espresso Fot. PAP/EPA/HOTLI SIMANJUNTAK

Espresso jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Jednocześnie z badań wynika, że picie kawy może zmniejszać ryzyko wystąpienia schorzeń neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.

Na czynniki pierwsze

Dlatego włoscy naukowcy, pod kierunkiem Mariapiny D’Onofrio, wykorzystując spektroskopię magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR), scharakteryzowali skład molekularny espresso i określili jego najważniejsze aktywne cząsteczki. Następnie w eksperymentach prowadzonych w laboratorium na hodowlach komórek sprawdzali działanie: całego ekstraktu z kawy, jak również kofeiny (należącej do alkaloidów), genisteiny (należącej do flawonoidów) oraz innych roślinnych składników kawy, w tym teobrominy, obecnej również w kakao, oraz trigonelliny.

Więcej

Kawa wpływa na ryzyko wystąpienia niewydolności nerek Fot. PAP/Andrzej Lange

Picie kawy a ryzyko niewydolności nerek. Najnowsze badania

Okazało się, że wyciąg z ziaren kawy hamował formowanie się splątków neurofibrylarnych. W chorobie Alzheimera splątki powstają w procesie agregacji białka tau. Ilość splątków neurofibrylarnych koreluje z nasileniem objawów choroby Alzheimera. Dlatego niektórzy neurobiolodzy oceniają, że gdyby udało się zapobiegać agregacji białka tau, można by łagodzić symptomy tego schorzenia.

We włoskich badaniach działanie ekstraktu z kawy było wprost proporcjonalne do jego stężenia – długość włókienek białka tau malała wraz ze wzrostem stężenia wyciągu.

Dalsze doświadczenia wykazały, że w wyższych stężeniach również kofeina i genisteina hamują proces tworzenia się agregatów białka tau. Jednak najlepsze efekty dawał cały ekstrakt.

2-3 filiżanki dziennie

Zdaniem autorów pracy - ponieważ kofeina i genisteina przechodzą przez barierę krew-mózg - picie umiarkowanych ilości espresso (2-3 filiżanki dziennie) może chronić przed powstawaniem agregatów białka tau w mózgu i rozwojem choroby Alzheimera. Wymaga to jednak weryfikacji w dalszych badaniach.

Praca włoskich naukowców może ponadto pomóc w opracowaniu nowych cząsteczek skutecznych w prewencji czy leczeniu chorób neurodegeneracyjnych. (PAP)

kno/

Zobacz także

  • Filiżanka espresso, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/DPA/Frank Rumpenhorst

    Włosi zaniepokojeni. Rosną ceny espresso, coraz mniej lokali z filiżanką za 1 euro

Serwisy ogólnodostępne PAP