Zgodnie z długą tradycją w Neapolu piekarze pizzy, czyli pizzaioli mają pół dnia wolnego z okazji uroczystości ich patrona. To również z ich inicjatywy ustanowiono 17 stycznia Światowym Dniem Pizzy.
We Włoszech co roku wypieka się 2,7 miliarda placków. Powstają z 200 tysięcy ton mąki, 225 tysięcy ton mozzarelli, 260 tysięcy ton sosu pomidorowego.
Ten najbardziej znany symbol włoskiej tradycji kulinarnej i jeden z filarów gospodarki generuje roczne obroty w wysokości około 15 miliardów euro, a w branży tej pracuje na stałe ponad 100 tysięcy osób, zaś drugie tyle - dorywczo.
W ramach obchodów święta pizzy w lokalach na całym świecie jej miłośnicy mogą spróbować jej wersji klasycznych, luksusowych i najbardziej oryginalnych. Jest nią w tym roku sześcian z pizzy faszerowany sosem amatriciana, dzieło pizzaiolo Mauro Pedone.
Ale w wymiarze globalnym nieprzerwanie króluje pizza margherita – podkreślił włoski związek rolników i producentów żywności Coldiretti.
Najwięcej pizzy zjadają Amerykanie - 13 kilogramów przypada średnio na każdego.
W Europie prowadzą oczywiście Włosi - 7,8 kilograma. Na drugim miejscu wśród konsumentów są Hiszpanie, a na kolejnych Francuzi i Niemcy.
Związek Coldiretti opublikował wyniki sondażu, wskazujące, że dla 89 procent Włochów to pizza jest symbolem ich kuchni. Przegrywa z nią makaron, uważany za taki przez 88 proc. ankietowanych.
Pizza, podkreślili uczestnicy sondażu, jest daniem rodzinnym i najpopularniejszym motorem życia towarzyskiego.
Ponad jedna trzecia Włochów piecze ją też w domu.
W 2017 roku, przypomina się, sztuka wypieku pizzy przez piekarzy z Neapolu została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, co uczczono hucznymi obchodami.
Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP)
kno/