Dania z mleka i jego przetworów. 14 apetycznych propozycji dla branży HoReCa

2024-12-04 09:43 aktualizacja: 2024-12-04, 14:40
KZSM Zw. Rew./Fundusze Promocji
KZSM Zw. Rew./Fundusze Promocji
Z masła, kwaśnej śmietany, słodkiej śmietanki, kefiru, jogurtu oraz oczywiście najrozmaitszych serów mogą powstać znakomite potrawy - od przystawek po desery. Dania na bazie mleka i jego przetworów to świetny sposób na uatrakcyjnienie oferty restauracji, baru, kawiarni albo firmy cateringowej. Przypomina o tym nowy e-book z przepisami, które przygotowali doświadczeni kucharze: Jarosław Uściński oraz Patryk Dobrzelak.

W oczach profesjonalistów potencjał kulinarny mleka i jego przetworów jest ogromny. Wśród dań wykorzystujących mleko i jego przetwory czeka nieprzebrane bogactwo oryginalnych potraw. A to prosta droga przez żołądek do serca wszystkich gości.

Gama dostępnych tu smaków, aromatów i tekstur jest niezwykle różnorodna. Produkty mleczne występują w niezliczonych rodzajach. Obok mleka w zasięgu ręki są też m.in. maślanki, kefiry, jogurty, a także mleko zsiadłe i coraz popularniejsze acidofilne. Żadna kuchnia nie obejdzie się bez masła, kwaśnej śmietany, słodkiej śmietanki. Wyjątkowo różnorodne doznania smakowe i zapachowe niosą z sobą sery. Z 4000 tysięcy odmian znanych na świecie w Polsce wytwarza się aż 600! Jest więc na czym bazować - i to nie tylko przygotowując śniadanie.

Pyszne dania z mleka i jego przetworów

Aby przypomnieć o potencjale, jaki niosą mleko i jego przetwory, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich zorganizował kampanię pn. „Działania promocyjne w sektorze HoReCa”. Jej elementem stał się e-book zawierający 14 atrakcyjnych przepisów do bezpłatnego wykorzystania w restauracji, kawiarni, barze lub kuchni firmy cateringowej. Praktyczne, nowoczesne i pyszne dania opracowali dwaj doświadczeni kucharze: Jarosław Uściński oraz Patryk Dobrzelak.

Co przygotowali?

4 propozycje przystawek i przekąsek

- Ser długodojrzewający zapiekany z orzechami laskowymi i z miodem akacjowym. Grzanki razowe, listki sałaty z gruszką

- Focaccia z trzema serami (mozzarellą, twarogiem i serem pleśniowym) i ze smażonymi borowikami. Listki sałat

- Serniczek wytrawny z wędzonym bekonem i z pesto pistacjowym ze smażoną pomarańczą. Listki sałat

- Grzanki z chałki z serem, opalaną gruszką i olejem pietruszkowym

2 niebanalne zupy

- Kremowa zupa z kurczakiem, kukurydzą i ziemniakami, z beszamelem i serem topionym

- Krem z dyni z pomarańczą, serkiem mascarpone i z grzankami z razowego chleba na maśle klarowanym z czosnkiem i rozmarynem

4 dania główne - wytrawne i słodkie

- Stek ze smażonego kalafiora w sosie z twarogu i papryki z ziołami śródziemnomorskimi lub z curry

- Naleśniki czekoladowe z imbirem na maślance z serkiem śmietankowym z wanilią i wiśniami oraz ze smażonymi malinami na śmietance

- Roladka z indyka faszerowana serem i twarogiem wędzonym z duszoną szalotką. Ziemniaki ubite z jogurtem i ze świeżymi ziołami, z sosem grzybowym

- Makaron pappardelle z mozzarellą i ze słodką śmietanką, z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami, z bazylią i listkami szpinaku

2 znakomite desery

- Lody z mascarpone, figami suszonymi, ze słodką śmietanką, śliwkami suszonymi, koglem-moglem, przyprawą do piernika i z sosem z mrożonych truskawek

- Pistacjowy serniczek z twarogiem na rodzynkowo-owsianym spodzie, z malinami z cynamonem

2 warianty deski serów

- Żółta deska serów - z camembertem, cheddarem i roladą ustrzycką

- Biała deska serów - z serem solankowym, mozzarellą i twarogiem wędzonym

Powyższe przepisy można wykorzystać do uatrakcyjnienia oferty restauracji, baru, kawiarni albo firmy cateringowej. Sprawdzą się tu na pewno. E-book z przepisami można bezpłatnie pobrać tu:

https://mleczarstwopolskie.pl/wp-content/uploads/2024/12/E-book-Dzialania-promocyjne-w-sektorze-HoReCa-2.pdf

Dodatkowo przygotowane zostały trzy przepisy w formie filmów kulinarnych, które można obejrzeć pod linkiem:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLEqZ-yvEu_dXrFTZLVA59fIpFCn334nDB

Organizatorem kampanii pn. „Działania promocyjne w sektorze HoReCa” jest Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny

#Fundusze Promocji

Źródło informacji: KZSM Zw. Rew./Fundusze Promocji

 

Źródło informacji: KZSM Zw. Rew./Fundusze Promocji

Uwaga: Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną.

PAP Mediaroom – Materiały partnerskie i zlecone