O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Dietetyczka: jeden lub dwa pączki w tłusty czwartek nam nie zaszkodzą, ale umiar to podstawa

Zjedz pączka lub dwa i nie pozwól, aby tłusty czwartek wpłynął negatywnie na twoje zdrowe nawyki – radzi dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Produkcja pączków na Tłusty Czwartek. Fot. PAP/Darek Delmanowicz
Produkcja pączków na Tłusty Czwartek. Fot. PAP/Darek Delmanowicz

Tłusty czwartek dla jednych jest dniem, w którym osładzają sobie czas, a dla innych dniem łamania diet.

"Umiar, świadome delektowanie się potrawami i zachowanie zdrowego podejścia do diety i aktywności fizycznej pozwolą nam cieszyć się tym dniem bez poczucia winy i ryzyka, że wpadniemy w błędne koło odchudzania" – radzi dietetyczka dr Małgorzata Słoma-Krześlak z Katedry Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Przekonuje, że zamiast szukać w Google odpowiedzi na pytanie, ile ćwiczeń potrzeba, aby spalić kalorie z pączków, warto pamiętać, że aktywność fizyczna nie powinna być karą za jedzenie, bo traktowanie ćwiczeń jako kary za zjedzenie pączka może prowadzić do negatywnych emocji i do nadmiernego jedzenia.

"Dobrym pomysłem będzie kupienie pączka i delektowanie się nim w trakcie spaceru. Taka aktywność zmniejszy wzrost glukozy i insuliny po posiłku, czyli będziemy mieli mniejszą potrzebę zjedzenia kolejnej porcji słodkości i przybliżą nas do osiągnięcia prozdrowotnej (7500) liczby kroków w ciągu dnia" – podkreśla dietetyczka.

Jednak – według niej – decyzja o dodatkowych ćwiczeniach lub ograniczeniu posiłków po zjedzeniu pączka powinna opierać się na trosce o własne zdrowie, a nie na poczuciu winy.

"Podstawa to umiar. Jeśli masz ochotę na pączki, zjedz jeden lub dwa, smakuj je i nie pozwól, aby jeden dzień wpłynął negatywnie na twoje zdrowe nawyki" – radzi dr Słoma-Krześlak.

Według dietetyczki po zjedzeniu pączka najlepiej zjeść owoce i coś z dużą zawartością białka, aby zwiększyć jego wartość odżywczą i uczucie sytości, co pomoże zapobiec dużym wahaniom poziomu cukru we krwi i tym samym ograniczy potrzebę jedzenia kolejnych pączków.

"Jeśli ich widok sprawia, że trudno ci się kontrolować, warto zastanowić się nad swoim stosunkiem do jedzenia. Problemy z kontrolą apetytu mogą wskazywać na głębsze kwestie związane z odżywianiem, dlatego rozważenie wsparcia specjalisty może okazać się kluczowe" – radzi dietetyczka.

Szacuje się, że w każdy tłusty czwartek Polacy spożywają przeciętnie ok. 2,5 pączka na osobę, co w sumie w skali kraju oznacza blisko 100 milionów pączków. (PAP)

Autorka: Julia Szymańska

kgr/

Zobacz także

  • PAP/Piotr Polak

    Pączki legendarnego kieleckiego cukiernika od lat przyciągają tłumy [NASZE WIDEO + ZDJĘCIA]

  • Pączki. Fot. PAP/Rafał Guz

    W piekarni czy w markecie - gdzie lepiej kupić pączki?

  • Sprzedaż pączków w Pracowni Cukierniczej "Zagoździński" przy ulicy Górczewskiej w Warszawie. Fot. PAP/Marcin Obara

    Jedyna taka cukiernia w Warszawie [NASZE WIDEO]

  • Produkcja pączków na Tłusty Czwartek. Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    Z nadzieniem różanym, lukrem i skórką pomarańczową. Niezmiennie ulubiony pączek Polaków [NASZE WIDEO]

Serwisy ogólnodostępne PAP