O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Na rynku pojawią się wkrótce owoce morza i ryby hodowane komórkowo

Największy w Europie producent mrożonek, w tym paluszków rybnych, rozpocznie pracę nad produkcją mięsa ryb i owoców morza metodą komórkową (w laboratorium) - poinformowała w poniedziałek Agencja Reutera. Przedsiębiorstwo Nomad Foods będzie pracować nad produktem we współpracy z amerykańską firma BlueNalu.

Fot. PAP/Albert Zawada
Fot. PAP/Albert Zawada

Nomad Foods w wypowiedzi dla Reutera przekazało, że firma zamierza skomercjalizować produkty z mięsem ryb i owoców morza wytwarzane w laboratorium metodą komórkową. Według firmy, działanie ma pomóc zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na te produkty oraz wesprzeć walkę z przełowieniem w morzach i oceanach.

"Potrzeba zrównoważonego rozwoju jeszcze nigdy nie była tak widoczna jak teraz, a rola technologii w zaspokajaniu tych potrzeb wzrasta" - powiedział szef Nomad Foods Stefan Descheemaeker.

Według tegorocznego raportu Komisji Europejskiej na temat wykorzystywania zasobów wodnych Wspólnoty Europa jest największym importerem ryb i owoców morza na świecie. Obywatele UE jedzą ich trzy razy więcej niż produkują.

Proces produkcji komórkowej mięsa ryb i owoców morza został opracowany przez kalifornijską firmę BlueNalu. Z mięśni ryb izoluje się ich żywe komórki, tłuszcz i tkankę łączną, są one następnie odżywiane i rozmnażane w warunkach klinicznych. Później następuje formowanie produktu do pożądanej postaci w powszechnie znany w przemyśle spożywczym sposób - przekazała kalifornijska firma. W procesie nie używa się modyfikacji genetycznych - podkreślają przedstawiciele firmy.

Poza europejskim gigantem mrożonek, BlueNalu nawiązało podobną współpracę z przedsiębiorstwami spożywczymi w Korei Południowej, Japonii i Tajlandii. (PAP)

Zobacz także

  • Ryby w akwarium (zdjęcie ilustracyjne). Fot. EPA/JAMES ROSS

    Martin Sheen wyprodukował dokument, który zdradza ciemną stronę przemysłu akwarystycznego

  • Kobieta przed regałem z konserwami rybnymi Fot. PAP/EPA/SEBASTIEN NOGIER

    Jak zmniejszyć zawartość rtęci w tuńczyku? Naukowcy znaleźli sposób

  • Kawałek tuńczyka wystawiony na aukcję w restauracji Sushi Ginza Onodera, fot. PAP/EPA/FRANCK ROBICHON

    Tuńczyk sprzedany za miliony. To druga najwyższa kwota w historii. "Był tłusty jak krowa"

  • Ryby. Fot. PAP/EPA/MOHAMED HOSSAM

    Dorsz króluje na świątecznych stołach w Portugalii [WIDEO]

Serwisy ogólnodostępne PAP