Przywiązanie do produktów spożywczych z własnego kraju silnie deklarują również m.in. Francuzi i Hiszpanie (67 proc.) czy Kanadyjczycy (65 proc.).
Chęć zaopatrywania się w lokalne produkty w większości wykazują również m.in. Niemcy (62 proc.), Chińczycy (60 proc.), Amerykanie (56 proc.) czy Brytyjczycy (54 proc.) - pokazuje badanie, które przeprowadzono w 2022 roku w 18 państwach świata.
Produkcja, pakowanie i dystrybucja żywności generuje jedną trzecią całkowitej emisji gazów cieplarnianych i powoduje 80 proc. strat w różnorodności biologicznej - informuje ONZ. By zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko, ONZ zachęca więc konsumentów do spożywania produktów pochodzenia roślinnego i wytwarzanych lokalnie.
W większość z badanych krajów, w tym i w Polsce, konsumenci deklarujący zaniepokojenie zmianą klimatu byli też bardziej skłonni do kupowania żywności wytwarzanej lokalnie - zwraca uwagę YouGov. (PAP)
kno/