Żywność wytwarzana na miejscu smakuje bardziej? Konsumenci wolą rodzime produkty

2023-09-06 11:35 aktualizacja: 2023-09-06, 11:41
Zbiory jabłek w sandomierskim sadzie Fot. PAP/Piotr Polak
Zbiory jabłek w sandomierskim sadzie Fot. PAP/Piotr Polak
Na całym świecie 60 proc. konsumentów woli kupować żywność wytworzoną w ich własnym kraju; taka postawa jest najczęstsza wśród Włochów (74 proc.) i Szwedów (71 proc.), a najrzadsza wśród mieszkańców Hongkongu (30 proc.) - wynika z sondażu firmy badawczej YouGov. W Polsce żywność wytwarzaną lokalnie preferuje 63 proc. konsumentów.

Przywiązanie do produktów spożywczych z własnego kraju silnie deklarują również m.in. Francuzi i Hiszpanie (67 proc.) czy Kanadyjczycy (65 proc.).

Chęć zaopatrywania się w lokalne produkty w większości wykazują również m.in. Niemcy (62 proc.), Chińczycy (60 proc.), Amerykanie (56 proc.) czy Brytyjczycy (54 proc.) - pokazuje badanie, które przeprowadzono w 2022 roku w 18 państwach świata.

Produkcja, pakowanie i dystrybucja żywności generuje jedną trzecią całkowitej emisji gazów cieplarnianych i powoduje 80 proc. strat w różnorodności biologicznej - informuje ONZ. By zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko, ONZ zachęca więc konsumentów do spożywania produktów pochodzenia roślinnego i wytwarzanych lokalnie.

W większość z badanych krajów, w tym i w Polsce, konsumenci deklarujący zaniepokojenie zmianą klimatu byli też bardziej skłonni do kupowania żywności wytwarzanej lokalnie - zwraca uwagę YouGov. (PAP)

kno/