Geranium najlepszą restauracją na świecie

2022-07-22 23:01 aktualizacja: 2022-07-22, 23:02
Kopenhaska restauracja Geranium okrzyknięta najlepszą restauracją na świecie. Fot. Youtube
Kopenhaska restauracja Geranium okrzyknięta najlepszą restauracją na świecie. Fot. Youtube
Nie tylko Przewodnik Michelin jest kierunkowskazem dla smakoszy, równie cenną podpowiedzią dla tych, którzy lubują się w najwyższych kulinarnych doznaniach jest ranking „The World’s 50 Best Restaurants”. W tegorocznym zestawieniu 50 najlepszych restauracji na świecie zaszczytne pierwsze miejsce zajęła kopenhaska restauracja Geranium, którą prowadzą dwaj przyjaciele - szef kuchni Rasmus Kofoed i sommelier Soren Ledet.

Założona w 2007 roku restauracja niemal z marszu stała się sensacją na kulinarnej mapie stolicy Danii i zdobyła uznanie wśród światowych krytyków. Nagradzana gwiazdkami Michelin restauracja w zeszłym roku znalazła się na drugim miejscu rankingu 50 najlepszych restauracji na świecie, tuż za doskonale znaną i wyróżnianą Nomą. Zatem przyznanie jej najwyższego tytułu w tym roku nie było dla nikogo zaskoczeniem, choć tego w trakcie wręczenia nagrody nie kryli jej założyciele.

„To najlepsza chwila w moim życiu i najlepsze uczucie, które mogę dzielić wraz z moim przyjacielem. Otworzyliśmy Geranium w 2007 roku, w środku kryzysu finansowego. Przeszliśmy przez to z przyjaźnią, palącą pasją i oddaniem, a teraz stoimy tutaj jako najlepsza restauracja na świecie” - przyznał Rasmus Kofoed cytowany w oficjalnym komunikacie zamieszczonym na stronie The World’s 50 Best Restaurants.

Z menu wykluczono mięso

W zeszłym roku szef kuchni podjął odważną decyzję, aby z menu wykluczyć mięso. Posiadający komplet gwiazdek Michelin kucharz tłumaczył swoją decyzję tym, że kreowane przez niego dania muszą odzwierciedlać to kim jest jako człowiek – sam od kilku lat jest jaroszem – jak również być swego rodzaju odpowiedzią na zmianę klimatyczną. Była to dość ryzykowna decyzja, bowiem dania w duchu haute cuisine serwowane w jednej z najwyżej ocenianych restauracji nie mogły odbiegać jakością i innowacją od tego, co prezentował do tej pory. Ryzyko najwyraźniej się opłaciło i pozwoliło sięgnąć kopenhaskiej restauracji po kolejny najwyższy laur.

Tuż za kopenhaskim lokalem na drugim miejscu uplasowała się restauracja Central, której smakosze mogą szukać w stolicy Peru. W tym roku na trzecie miejsce w rankingu najlepszych restauracji na świecie zapracowała sobie Disfrutar prowadzona w Barcelonie. Tuż za nią znalazł się kolejny hiszpański lokal Diverxo z Madrytu. Pierwszą piątkę zestawienia zamyka chluba stolicy Meksyku, restauracja Pujol. W pierwszej dziesiątce znalazły się również: hiszpańska restauracja Asador Etxebarri, A Casa do Porco z Sao Paulo, Lido 84 prowadzona w niewielkiej włoskiej miejscowości Gardone Riviera oraz restauracje Quintonil, którą można znaleźć w stolicy Meksyku, i Le Calandre z włoskiej miejscowości Rubano.

Obok gwiazdek Michelin, znalezienie się w rankingu 50 najlepszych restauracji na świecie to kolejne, ważne wyróżnienie dla restauratorów i szefów kuchni. O tym, komu należy się to zaszczytne wyróżnienie decyduje panel 1080 kulinarnych ekspertów. Jednak organizowany od 2002 roku konkurs ma wskazywać nie tylko lokale, w których serwowane są dania najwyższej jakości, ukazuje również trendy panujące na kulinarnej mapie świata. (PAP Life)

gn/

TEMATY: