Założona w 2007 roku restauracja niemal z marszu stała się sensacją na kulinarnej mapie stolicy Danii i zdobyła uznanie wśród światowych krytyków. Nagradzana gwiazdkami Michelin restauracja w zeszłym roku znalazła się na drugim miejscu rankingu 50 najlepszych restauracji na świecie, tuż za doskonale znaną i wyróżnianą Nomą. Zatem przyznanie jej najwyższego tytułu w tym roku nie było dla nikogo zaskoczeniem, choć tego w trakcie wręczenia nagrody nie kryli jej założyciele.
„To najlepsza chwila w moim życiu i najlepsze uczucie, które mogę dzielić wraz z moim przyjacielem. Otworzyliśmy Geranium w 2007 roku, w środku kryzysu finansowego. Przeszliśmy przez to z przyjaźnią, palącą pasją i oddaniem, a teraz stoimy tutaj jako najlepsza restauracja na świecie” - przyznał Rasmus Kofoed cytowany w oficjalnym komunikacie zamieszczonym na stronie The World’s 50 Best Restaurants.
Z menu wykluczono mięso
W zeszłym roku szef kuchni podjął odważną decyzję, aby z menu wykluczyć mięso. Posiadający komplet gwiazdek Michelin kucharz tłumaczył swoją decyzję tym, że kreowane przez niego dania muszą odzwierciedlać to kim jest jako człowiek – sam od kilku lat jest jaroszem – jak również być swego rodzaju odpowiedzią na zmianę klimatyczną. Była to dość ryzykowna decyzja, bowiem dania w duchu haute cuisine serwowane w jednej z najwyżej ocenianych restauracji nie mogły odbiegać jakością i innowacją od tego, co prezentował do tej pory. Ryzyko najwyraźniej się opłaciło i pozwoliło sięgnąć kopenhaskiej restauracji po kolejny najwyższy laur.
Tuż za kopenhaskim lokalem na drugim miejscu uplasowała się restauracja Central, której smakosze mogą szukać w stolicy Peru. W tym roku na trzecie miejsce w rankingu najlepszych restauracji na świecie zapracowała sobie Disfrutar prowadzona w Barcelonie. Tuż za nią znalazł się kolejny hiszpański lokal Diverxo z Madrytu. Pierwszą piątkę zestawienia zamyka chluba stolicy Meksyku, restauracja Pujol. W pierwszej dziesiątce znalazły się również: hiszpańska restauracja Asador Etxebarri, A Casa do Porco z Sao Paulo, Lido 84 prowadzona w niewielkiej włoskiej miejscowości Gardone Riviera oraz restauracje Quintonil, którą można znaleźć w stolicy Meksyku, i Le Calandre z włoskiej miejscowości Rubano.
Obok gwiazdek Michelin, znalezienie się w rankingu 50 najlepszych restauracji na świecie to kolejne, ważne wyróżnienie dla restauratorów i szefów kuchni. O tym, komu należy się to zaszczytne wyróżnienie decyduje panel 1080 kulinarnych ekspertów. Jednak organizowany od 2002 roku konkurs ma wskazywać nie tylko lokale, w których serwowane są dania najwyższej jakości, ukazuje również trendy panujące na kulinarnej mapie świata. (PAP Life)
gn/