Najbardziej emocjonującą wiadomością zarówno dla szefów kuchni, jak i smakoszy, jest pojawienie się na kulinarnej mapie Polski trzech nowych, jednogwiazdkowych restauracji. I tak, jedno z najwyższych gastronomicznych wyróżnień otrzymał lokal ARCO by Paco Pérez - pierwsza w historii restauracja z gwiazdką Michelin w Gdańsku. Inspektorzy docenili nie tylko dbałość o szczegóły, ale też ciekawą fuzję polskich składników i hiszpańskich smaków, której można tam doświadczyć.
Kolejna gwiazdka rozświetliła stołeczną mapę kulinarną. Drugą restauracją, która otrzymała to ważne wyróżnienie, jest restauracja Rozbrat 20, nadzorowana przez szefa kuchni, a zarazem właściciela - Bartosza Szymczaka. Wyraźna ewolucja, której lokal dokonał w ostatnich latach i oczywiście pyszne dania zaimponowały tajemniczym inspektorom.
Trzecią z grona restauracji nowo uhonorowanych gwiazdką Michelin jest położona we wsi Kościelisko restauracja Giewont. „Przemek Sieradzki jako szef kuchni łączy polskie i francuskie produkty i techniki, uzyskując wyjątkowy efekt - zrównoważone dania, wyróżniające się odważnymi smakami i znakomitym wyczuciem” – czytamy w komunikacie prasowym.
Obecnie w Polsce działa już pięć restauracji z jedną Gwiazdką Michelin, gdyż Muga w Poznaniu i NUTA w Warszawie zasłużenie zachowały swoje wyróżnienia na kolejny rok. Powody do dumy ma także restauracji Bottiglieria 1881, która w ubiegłym roku stała się pierwszym lokalem w Polsce uhonorowanym dwiema gwiazdkami. Utrzymała je w kolejnym roku.
Przewodnik znacznie się rozszerzył
„Rok 2024 przyniósł Polsce wiele doskonałych wiadomości. Tegoroczny Przewodnik znacznie się rozszerzył, co odzwierciedla szybko rozwijającą się polską scenę gastronomiczną i ogromny talent tutejszych szefów kuchni. Szczególnie cieszę się, że słynący z anonimowości Inspektorzy znaleźli w pięknym Pomorskiem tak wiele wspaniałych restauracji, które w tym roku po raz pierwszy dołączyły do Przewodnika” - podkreśla Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy Przewodników Michelin.
Uwagę anonimowych recenzentów, którzy wydają swoje kulinarne werdykty na podstawie surowych kryteriów, urzekła dynamika polskiej sceny kulinarnej, pasja i niezwykły zapał, który prezentuje m.in. młode pokolenie szefów kuchni.
Polska ma pierwszą restaurację z Zieloną Gwiazdką Michelin
„Cieszę się również, że Polska ma teraz pierwszą restaurację z Zieloną Gwiazdką Michelin. To sukces nie tylko dla Polski, ale także dla naszej planety i dla bardziej zrównoważonej przyszłości naszej branży” – podkreślił Gwendal Poullennec. Ten tytuł przyznawany jest restauracjom, które są liderami w zakresie zrównoważonych praktyk i ekologicznego zaangażowania. W tym roku gdański Eliksir został pierwszą restauracją w Polsce, która otrzymała Zieloną Gwiazdkę Michelin.
Warto odnotować, że "Przewodnik Michelin Polska 2024" rekomenduje również dziewięć nowych lokali z Bib Gourmand, z czego pięć na Pomorzu. To wyróżnienie nazwane na cześć Bibendum, ludzika Michelin, jest nagrodą przyznawaną tym restauracjom, które oferują najlepszy stosunek jakości do ceny. Łącznie, w Polsce jest 16 restauracji z Bib Gourmand. (PAP Life)
gn/